
Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε τον νυν πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τα παρατήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία.
“Είστε προσωπικά υποχρεωμένος να σταματήσετε την αιματοχυσία και να καταλήξετε σε μια συμφωνία ειρήνης με οποιοδήποτε κόστος”, έγραψε ο φιλορώσος πολιτικός σε μήνυμα που μεταδόθηκε σήμερα από το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
“Αυτό περιμένουν από εσάς η Ουκρανία, το Ντονμπάς και η Ρωσία” και πρόσθεσε ότι οι εταίροι του Κιέβου στη Δύση θα καλωσόριζαν αυτήν την κίνηση.
Ο Γιανουκόβιτς είχε ανατραπεί το 2014 από φιλοδυτικές διαδηλώσεις. Έκτοτε ο 71χρονος πρώην ηγέτης της Ουκρανίας ζει εξόριστος στη Ρωσία, ενώ στην Ουκρανία έχει καταδικαστεί ερήμην σε 13 χρόνια κάθειρξη για προδοσία.
Τα ουκρανικά ΜΜΕ διέδωσαν πρόσφατα πως το Κρεμλίνο θέλει να επαναφέρει τον Γιανουκόβιτς ως πρόεδρο της Ουκρανίας. Ο συγκεκριμένος πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας με την φιλορωσική του πολιτική κρατούσε εφησυχασμένη την Ρωσία λόγω της πολιτικής ουδετερότητάς του ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία. Η Ρωσία σήμερα ουσιαστικά αυτό θέλει να πετύχει με την στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, δηλαδή την ανατροπή μιας καθαρά φιλοδυτικής κυβέρνησης που καταπιέζει τις μειονότητες Ελλήνων, Ρώσων και Ούγγρων στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Απαγορεύει μάλιστα την χρήση γλώσσας των μειονοτήτων αυτών επιβάλλοντας συνάμα αποκλειστικά την ουκρανική γλώσσα.