Γράφει ο Αλέξανδρος Καρράς
Μια διαφορετική εκπομπή αυτή την φορά με καλεσμένο έναν άνθρωπο της τέχνης, του θεάτρου και του κινηματογράφου, τον Βασίλη Τσικάρα. Πρόκειται για τον άνθρωπο που μετά από 46 χρόνια είναι ο πρώτος που έφερε την ιστορία του 1821 στη μεγάλη οθόνη. Το ιδιαίτερο αυτής του της προσπάθειας είναι ότι επέλεξε να οπτικοποιήσει γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης που είναι εν πολλοίς άγνωστα.

Συζήτησα μαζί του για την τέχνη και την σημασία του θεάτρου για την κοινωνία, για το πρότυπο που πρέπει να προσφέρει ο καλλιτέχνης, για το ποια είναι τα όρια που δεν επιτρέπεται να ξεπερνάει η τέχνη και για το πώς αυτή μπορεί να επηρεάζει την πολιτική. Συνήθως βέβαια η τέχνη επηρεάζεται και ελέγχεται από την πολιτική, αυτό δεν είναι γνώρισμα μόνο των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Ο Βασίλης Τσικάρας με αρκετά εμπόδια, χωρίς χρηματοδότηση και προβολή από τα μεγάλα μέσα έχει καταφέρει να σκηνοθετήσει ταινίες για το 1821, για τον Β’ ΠΠ και ετοιμάζει κι άλλες που αφορούν περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Εξαιρετικός συνομιλητής με χειμαρρώδη λόγο που πηγάζει απευθείας από την ψυχή του, μας καθιστά κοινωνούς μιας σκληρής και πικρής πραγματικότητας για τον χώρο της τέχνης και γνωρίζουμε την ανθρώπινη πλευρά του καλλιτέχνη. Ο Βασίλης πιστεύει σε αυτό που κάνει γιατί αγαπά και την Ελλάδα και την τέχνη. Και τέχνη χωρίς αγάπη στις ρίζες σου και την εθνική σου ταυτότητα δεν γίνεται. Ακούστε τον και αναζητήστε τις ταινίες του.
«Στη ζωή πάνω από εμάς υπάρχει το σωστό, το χρέος και το καθήκον. Κι όταν ο άνθρωπος καλείται από την ιστορία να αποδείξει τι τον συνδέει με το παρελθόν του, τότε κάποια πράγματα επαναλαμβάνονται. Έρχεται η ώρα να πολεμήσουμε, αυτό μας συνδέει με το παρελθόν» (Από την ταινία «Πολιορκία» του Βασίλη Τσικάρα)
Περισσότερα για τον Βασίλη Τσικάρα στην ιστοσελίδα www.tsikaras.com και https://theatroaratos.wixsite.com/theatro
Στο YouTube διατηρεί το κανάλι Aratos Films

Η ταινία μικρού μήκους «Φρυκτωρία» απέσπασε τα εξής βραβεία: Awards – διακρίσεις: 3 βραβεία στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Σκηνοθετών Θεσσαλονίκης (2012), στις 500 καλύτερες ταινίες του Φεστιβάλ Βερολίνου (2012), υποψήφια σε 2 κατηγορίες στο Φεστιβάλ του Forli.