
Γράφει ο Αλέξανδρος Καρράς
(δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα»)
Είναι πολλοί οι Έλληνες που αντιστάθηκαν στον Γερμανό κατακτητή και δεν ήταν αποκλειστικά κομμουνιστές. Στην Αντίσταση έλαβαν μέρος και εθνικιστές, όπως ο Γεώργιος Γρίβας με την Οργάνωση «Χ» αλλά και η οργάνωση «Τρίαινα».
Ο «ΟΕΣ» και η «Τρίαινα»
Η «Τρίαινα» αποτέλεσε την επανεμφάνιση της «Οργανώσεως Εθνικοφρόνων Σοσιαλιστών» του γιατρού Ιάκωβου Διαμαντόπουλου, η οποία είχε σύμβολο την τρίαινα και εξέδιδε δική της εφημερίδα υπό τον τίτλο «Εθνικοσοσιαλιστής». Με την τρίαινα συμβόλιζαν το τρίπτυχο «Πατρίς–Θρησκεία–Οικογένεια». Οι ιδέες της οργάνωσης ήταν ο Εθνικοσοσιαλισμός και ο Φασισμός, σε μια προσπάθεια όμως να τεθεί το παράδειγμα αυτών των δύο θεωριών σε καθαρά ελληνικές βάσεις, κι όχι να αποτελέσουν μια στείρα μίμηση. Αυτό το διαπιστώνουμε εύκολα διαβάζοντας τα λιγοστά δημοσιευμένα φύλλα της εφημερίδας της. Με την κήρυξη της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά η οργάνωση διαλύθηκε, όπως και όλα τα κόμματα.
Η «Τρίαινα» στην Αντίσταση
Με την εισβολή των Γερμανών και των Ιταλών στην Ελλάδα, η «Οργάνωση Εθνικοφρόνων Σοσιαλιστών» ανασυστήνεται υπό την ονομασία «Τρίαινα» και βγαίνει στην αντίσταση ενάντια στους «ομοϊδεάτες» κατακτητές. Όπως αναφέρει το εξέχον στέλεχος της ΟΕΣ Πέτρος Στεριώτης: «Η περίοδος της κατοχής ευρίσκει τα μέλη της Τριαίνης διασκορπισμένα. Πολλάκις επιχειρήσαμε να ανασυγκροτηθώμεν. Δεν το πετύχαμε διότι αποτελούσαμε τον σπουδαιότερον στόχον των Εαμοκομμουνιστών. Πάντως ο καθείς εκεί όπου ευρέθη έκαμε το καθήκον του όπως το έκαμε ο κάθε τίμιος Έλλην. Οι κατακτηταί ηθέλησαν εκμεταλλευθούν τας ιδέας μας και παρεξήγησαν την στάσιν μας. Μας εθεώρησαν φίλους των. Αλλά ημείς είμεθα οι ασπονδότεροι εχθροί των. Οι Γερμανοί εστράφησαν προς τον αρχηγόν της Οργανώσεως. Του επρότειναν συμμετοχήν εις την Κυβέρνησιν. Ο κ. Διαμαντόπουλος όμως ηρνήθη διότι τόσον αυτός όσον και οι συνεργάται του εγνώριζον ότι ο κατακτη΄της δεν ζητεί Έλληνας αλλά Κουϊσλινγκ. Κατά την διάρκεια της κατοχής και κατά την περίοδον από της Απελευθερώσεως μέχρι της Επαναστάσεως, οι φίλοι της Τριαίνης είδον το έμβλημα της Τριαίνης εις την πρώτην γραμμήν των ομάδων αντιστάσεως».
Σημαντικά στοιχεία για τη δράση της Τρίαινας στην κατοχή δίνει ο Ιάκωβος Χονδροματίδης ο οποίος τονίζει ότι: «Κατά της διάρκεια της Κατοχής, η ΟΕΣ επανεμφανίστηκε με το όνομα ’Τρίαινα‘ και οργάνωσε δολιοφθορές εναντίον των Γερμανοϊταλών. Κάποια από τα στελέχη της, όπως ο Γ. Σπανόπουλος, διέφυγαν στη Μέση Ανατολή και πολέμησαν με την ταξιαρχία Ρίμινι, ενώ άλλα μέλη της όπως ο Ιωάννης Βεζανής εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Λαύριο, ενώ ο Α. Ευσταθίου βασανίστηκε άγρια στα υπόγεια της Μέρλιν. Η δράση της «Τρίαινας μάλιστα αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ψήφιση του Νόμου περί Εθνικής Αντίστασης που έφερε στην Ελληνική Βουλή το 1982».
Ο προαναφερεθείς Ιωάννης Βεζανής, ο οποίος εκτελέσθηκε στο Λαύριο από τους Γερμανούς, ήταν αδερφός του εθνικιστή καθηγητή Πολιτειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριου Βεζανή.
Ο Δημήτριος Βεζανής για τον Άξονα και τους Ναζί
Στη «Γενική Πολιτειολογία» ο Δ. Βεζανής γράφει ότι ο Β’ ΠΠ προεκλήθη από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα αλλά περισσότερο εξαιτίας των Γερμανών Ναζί. Χαρακτηριστικό απόσπασμα: «ἰδίως ὅμως καί κυρίως ἀπό τήν ἀπεριόριστον βουλιμίαν καί ἐπεκτατικήν τάσιν τοῦ γερμανικοῦ ἐθνικοσοσιαλισμοῦ καί τῶν ἡγετῶν του». Στο βιβλίο του «Τρεις μεγάλοι σταθμοί του Ελληνισμού» τόνιζε πως «οὐδεμία ἀμφιβολία ὑπάρχει ὅτι ἡ [Ἰταλική] ἐπίθεσις [κατά τῆς Ἑλλάδος τόν Ὀκτώβριο τοῦ 1940] ἀπεφασίσθη ἀπό κοινοῦ μεταξύ Ἰταλίας καί Γερμανίας καί ὅτι οὐδείς διαχωρισμός εὐθυνῶν δύναται νά χωρέσει ἐκεῖ. Ἁπλῶς ἡ ἐκτέλεσις ἀνετέθη εἰς τήν Ἰταλίαν». Αυτό πλέον επιβεβαιώνεται από την αλληλογραφία Χίτλερ-Μουσολίνι. Στο «Ημείς και οι Άγγλοι» που δημοσιεύθηκε στον «Εθνικιστικό Σύνδεσμο και στην «Εφημερίδα των Χιτών» το 1947 έγραψε: «Ἡ Γερμανία καὶ ο ἄξων ὄχι μόνον δὲν ὑπάρχουν σήμερον ἀλλὰ καὶ ἂν ὑπῆρχον οὐδεμία ἔνδειξις ὑπάρχει ὅτι θὰ ἦτο δυνατὸν ποτὲ νὰ μεταλλάξουν τὰς ἀρχικὰς των διαθέσεις. Ἡ πολιτικὴ τοῦ ἄξονος ἦτο καὶ θὰ ἦτο καὶ σήμερον ἀκόμη σαφῶς ἀνθελληνική. Ἡ πείνα τήν ὁποίαν ἀδικαιολογήτως μας ἐπέβαλαν τόν τραγικόν χειμώνα τοῦ 1941 εἶχε ἕνα καί μόνον σκοπόν: τήν ἐξαφάνισιν τοῦ Ἑλληνισμοῦ. . Ἐὰν συνεπῶς ἡ Γερμανία ἀνίστατο, πρώτη ἡ Ἑλλὰς θὰ ἔπρεπε καὶ πάλιν νὰ τὴν κτυπήση». Αξιοσημείωτη είναι και μια φράση του Δ. Βεζανή που μαρτυρά απέχθεια για το ναζισμό και τους Γερμανούς: «μόνον ὁ σατανικὸς νοῦς Γερμανοῦ Ναζὶ εὑρισκομένου εἰς τὴν ὑπηρεσίαν τοῦ Τουρκικοῦ Ἰμπεριαλισμοῦ». Γενικότερα ο Δ. Βεζανής δεν είχε σε ιδιαίτερη εκτίμηση τους Γερμανούς κι αυτό φαίνεται στο κείμενό του «Η αιωνία νεότης των Ελλήνων» (συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Πολιτειακές και εθνικές αναλύσεις», εκδόσεις Νέα Γενεά): «Ταῦτα ὅμως συμβαίνουν ὅταν γερμανοὶ ἐπιχειροῦν νὰ δώσουν περιεχόμενον εἰς καθαρῶς ἑλληνικὴν ἰδέαν ὡς εἶναι ἡ ἰδέα τῆς νεότητος.»
Περισσότερα για τον Δημήτριο Βεζανή μπορεί να ακούσει κανείς στο κανάλι «Τρίτος Δρόμος» στο Youtube, όπου θα βρει δύο εκπομπές μου με τον συγγραφέα Γιάννη Κολοβό.
Πρέπει να μας γίνει συνείδηση πως το έθνος είναι πάνω από την όποια ιδεολογία, διότι η ιδεολογία είναι για να υπηρετεί το έθνος κι όχι το έθνος να υπηρετεί την ιδεολογία. Ακόμα κι αν υποτεθεί πως ο κατακτητής έχει κοινές ιδέες με το δικό μας έθνος, εν μέρει ή ολικώς, θα πρέπει να καταπολεμηθεί. Ο Ιωάννης Βεζανής αποτελεί την ενσάρκωση ενός τέτοιου παραδείγματος, δίνοντας μάλιστα το αίμα του για να αντισταθεί στον «ομόφρονα» κατακτητή!
ΠΗΓΕΣ
Βεζανής Δημητριος, «Κείμενα και Λόγοι για το Έθνος», 2020, Εκδόσεις Νέα Γενεά
Βεζανής Δημήτριος «Πολιτειακές και εθνικές αναλύσεις», 2020, Εκδόσεις Νέα Γενεά
Κολοβός Γιάννης «Ἐθνικισμός, ἕνα κίνημα κατ’ ἐξοχήν λαϊκόν: οἱ ἰδέες καί ἡ κοσμοθεωρία τοῦ καθηγητῆ Δημήτριου Σ. Βεζανῆ», 2019, Εκδόσεις Πελασγός
Στεριώτης Πέτρος «Προσπαθειαι ἄξιαι τιμῆς», 1945, επανέκδοση: Εκδόσεις Λόγχη, σελ. 113
Χονδροματίδης Ἰάκωβος «Οἱ Ἕλληνες ‘Φασίστες’», Ἐκδόσεις Πελασγός, 2013, σελ. 187