
Την Πέμπτη στις 28 Οκτωβρίου του 2021 ο Τρίτος Δρόμος με επικεφαλής τον εκδότη-συγγραφέα Αλέξανδρο Καρρά και πρόεδρό του τίμησε τον Ιωάννη Μεταξά. Η συλλογικότητα επισκέφθηκε το Α’ νεκροταφείο Αθηνών για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Εθνικού Κυβερνήτη. Έπειτα ο Αλέξανδρος Καρράς εκφώνησε λόγο για την ιστορία του 1940 αλλά και για τα γεγονότα της περιόδου του Μεσοπολέμου. Όλη η ομιλία υπάρχει ανεβασμένη στο κανάλι ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ στο Youtube.
Μεταξύ άλλων, ο κύριος Καρράς, ανέφερε στην ομιλία του ορισμένες ιστορικές λεπτομέρειες που επηρέασαν την ιστορία. Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι ότι ο Μουσολίνι είχε μεσολαβήσει το 1930 προκειμένου η Τουρκία του Κεμάλ να προχωρήσει σε σύμφωνο φιλίας με την Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Αυτό δέκα χρόνια μετά θα κόστιζε στον Μουσολίνι όταν θα αποφάσιζε να επιτεθεί στην Ελλάδα προτείνοντας στον βασιλιά της Βουλγαρίας, τον Βόρις τον Γ’, να εκστρατεύσουν από κοινού εναντίον της Ελλάδας τάζοντάς του τη Θεσσαλονίκη.
Ο Βούλγαρος βασιλιάς αρνήθηκε την πρόταση λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δεχόταν επίθεση από την Τουρκία. Το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας είχε ως όρο ότι σε κάθε περίπτωση που η Βουλγαρία επιτίθετο σε μία εκ των δύο χωρών, τότε η άλλη υποχρεούτο να ενισχύσει αμυντικά τη σύμμαχό της εναντίον της Βουλγαρίας. Έτσι, το ότι ο Μεταξάς διατήρησε με νύχια και με δόντια την συμμαχία με την Τουρκία απεδείχθη σωτήριο και καθοριστικό. Η Ελλάς λόγω αυτής της συμμαχίας στις 28 Οκτωβρίου του 1940 θα αντιμετώπιζε μόνο τα ιταλικά στρατεύματα.
Μια άλλη σημαντική ιστορική λεπτομέρεια που ανέφερε ο κύριος Καρράς είναι ότι ο φυλετισμός των Ναζί είχε γεωπολιτική προέκταση. Πέρα από τις αντιεπιστημονικές φυλετικές θεωρίες, οι Ναζί με το δόγμα του νορδισμού επιβουλεύονταν τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, καθώς υποστήριζαν ότι είχε δημιουργηθεί από νορδικούς, ότι ήταν η πραγματοποίηση του νορδικού ονείρου ο ελληνικός πολιτισμός κι ότι έπειτα οι Έλληνες κι οι Ρωμαίοι εκφυλίστηκαν και το νορδικό αίμα χάθηκε στο φυλετικό χάος. Έτσι οι Ναζί σκόπευαν να κλέψουν τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό επειδή τον είχαν δημιουργήσει οι «πρόγονοί» τους. Αυτός είναι κι ο λόγος που ο Χίτλερ έλεγε ότι οι Έλληνες είναι οι πρόγονοι των Γερμανών. Χαρακτηριστικό παράδειιγμα η αναφορά του Γκαίμπελς στο ημερολόγιό του τον Απρίλιο του 1941 όταν έγραφε για την αντίσταση την ηρωική των Ελλήνων: «Ίσως έχει μείνει λίγο από το αίμα των αρχαίων προγόνων τους».
Ο πρόεδρος του Τρίτου Δρόμου επισήμανε ρητώς ότι οι εθνικιστές δεν έχουν να απαντήσουν πλέον σε τίποτα απέναντι στις κατηγορίες των νεοναζί και των κομμουνιστών εις ό,τι αφορά τον Ιωάννη Μεταξά. Συγκεκριμένα είπε: «Κομμούνια και ναζί το ίδιο μαγαζί, το έχω πει πάρα πολλές φορές. Το ναζισταριό, οι νεοναζί εν Ελλάδι έχουν υιοθετήσει πλήρως την προπαγάνδα και την ερμηνεία της ιστορίας του 1940 των κομμουνιστών. Νεοναζί και κομμουνιστές για τον Μεταξά λένε τα ίδια».
Τέλος, ο Αλέξανδρος Καρράς, εξέφρασε την άποψη ότι ο Μεταξάς είναι αδικημένος από το ελληνικό κράτος κι ότι το όραμά του είναι μια μέρα, αντί για λίγους εθνικιστές και ένα δυο στεφάνια στον τάφο του Μεταξά, να περνάει στρατός και να γίνεται άγημα προς τιμήν του για το μεγάλο «ΟΧΙ» ενώπιον του τάφου του. Επισήμανε μάλιστα ότι αν η Ελλάς με τον Βενιζέλο διπλασιάστηκε με τον Μεταξά όχι μόνο διατήρησε τα κεκτημένα της, αλλά και αύξησε τα εδάφη της με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων. Το ΟΧΙ ήρθε μάλιστα σε μια εποχή που η Ιταλία προχωρούσε ταχύτατα και βιαία προς την ιταλοποίηση της Δωδεκανήσου. Ο όρκος των Αθηναίων εφήβων στην περίπτωση της πολιτικής του Ιωάννη Μεταξά έγινε πράξη: «Την πατρίδα δε θα παραδώσω μικρότερη αλλά μεγαλύτερη».
Οι εθνικιστές της Ελλάδος είναι ξεκάθαρα σε ρήξη με τους εγχώριους νεοναζί κι ο Καρράς το δήλωσε με στόμφο: «ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ»!
