
Γράφει ο Αλέξανδρος Καρράς
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θέλησαν να εντάξουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, να την εξοπλίσουν και να φτάσουν τα νατοϊκά σύνορα δίπλα στην Ρωσία. Με τον τρόπο αυτό θα καθιστούσαν την χώρα δορυφόρο τους, την Ουκρανία, μια μόνιμη απειλή για την ρωσική ανεξαρτησία και ασφάλεια. Ο Ζελένσκι είναι ο δικός τους άνθρωπος. Ο Μπάιντεν είχε καθησυχάσει τον κωμικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας στις 13 Φεβρουαρίου του 2022, ότι θα υπάρξει γρήγορη και αποφασιστική απάντηση των ΗΠΑ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής κι ότι αυτό θα γινόταν σε απόλυτο συντονισμό με τους συμμάχους. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ο Μπάιντεν μετά την ρωσική εισβολή μιλάει μόνο για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στέκεται μπροστά σε κάμερες βγάζοντας διαγγέλματα και τονίζει ότι «οι ΗΠΑ δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά θα υπερασπιστούν με τις δυνάμεις τους τα νατοϊκά σύνορα». Δηλαδή δηλώνει ανοιχτά ότι ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την επαρχία των ΗΠΑ εντός της Ευρώπης κι όχι για την Ουκρανία. Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες επιβεβαιώνουν όσα δήλωνε ο Πούτιν την 1η Φεβρουαρίου του 2022, μετά την πεντάωρη συνομιλία του με τον Βίκτορ Όρμπαν:
«H Ρωσία ακόμα μελετά τις απαντήσεις που έδωσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχετικά με τις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλειά της. Ας υποθέσουμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινά αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Υποτίθεται ότι πρέπει να πάμε σε πόλεμο με το μπλοκ του ΝΑΤΟ; Το έχει σκεφτεί κανείς αυτό; Προφανώς όχι. Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να εξηγήσω τη λογική της δικής μας συμπεριφοράς και των δικών μας προτάσεων: όπως είναι γνωστό, μας είχαν δοθεί υποσχέσεις ότι δεν θα προωθήσουν τις υποδομές του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ούτε κατά μία ίντσα, αυτό το γνωρίζουν όλοι. Σήμερα βλέπουμε πού βρίσκεται το ΝΑΤΟ, στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής. Άλλα είπαν, άλλα έκαναν. Και όπως λέει ο λαός, μας ”έριξαν”, δηλαδή, απλά, μας εξαπάτησαν. Η Ουκρανία είναι απλά ένα εργαλείο για να πετύχουν τους στόχους τους. Αυτό μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους, τραβώντας μας σε κάποιο είδος ένοπλης σύγκρουσης και με τη βοήθεια των συμμάχων τους στην Ευρώπη, επιβάλλοντας τις αυστηρές κυρώσεις που συζητούν αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ».

Τότε ο Βίκτορ Όρμπαν είχε αναλάβει έναν ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι κανείς από την ΕΕ δε θέλει πόλεμο με την Ρωσία, ειδικά όσοι είναι Κεντροευρωπαίοι. Για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας η θέση που υποστήριξε εκείνη την ημέρα ήταν η εξής: «Παρεμπιπτόντως, η πολιτική των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχει κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην Ουγγαρία παρά στη Ρωσία. Η πολιτική των κυρώσεων έχει τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα από τους στόχους της. Οι κυρώσεις είναι ένα μέτρο προφανώς καταδικασμένο σε αποτυχία. Δεν το θεωρώ αποδεκτό ούτε σε σχέση με τη Ρωσία ούτε σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα». Σήμερα, στις 26 Φεβρουαρίου του 2022, η στάση του Ούγγρου ηγέτη άλλαξε, έσπασε το βέτο και δήλωσε ότι η Ουγγαρία υποστηρίζει όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του αποκλεισμού από το τραπεζικό σύστημα SWIFT.
Ο Πούτιν ξεκαθάρισε από τότε ότι «αν η Ουκρανία επιχειρούσε την ανάκτηση της Κριμαίας και ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, αυτό θα οδηγούσε τη Συμμαχία σε πόλεμο με τη Ρωσία».Ο Ρώσος Πρόεδρος αγωνίζεται για την ασφάλεια της χώρας του, των κεκτημένων της και της οικονομικής της ισχύος. Αυτός ο πόλεμος είναι ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ κι όχι κατά του ουκρανικού λαού. Ο Πούτιν δεν θέλει το ΝΑΤΟ στα σύνορά του και δεν επιτρέπει στην Αμερική να τον απειλήσει. Αυτό είναι το δίκαιο και είναι εθνικό δίκαιο. Το διεθνές είναι για τα σκουπίδια.