
Γράφει ο Παύλος Σ.
Ο Εθνικισμός στην εποχή της Μεταπολίτευσης είναι στην πράξη ανύπαρκτος. Τα όποια κινήματα καταφέρουν έστω και έναν μικρό βαθμό επιτυχίας είναι καταδικασμένα να αποτύχουν για έναν από τους δύο λόγους.
- Η φιλελεύθερη δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα τα απορροφήσει, καταλαμβάνοντας την θέση της «πατριωτικής παράταξης» (κάτι το οποίο δεν είναι) και δημιουργώντας έναν μπαμπούλα της Αριστεράς. «Θα καταστραφεί η χώρα αν βρεθούν ποτέ ξανά στην εξουσία και μόνο η ΝΔ μπορεί να τους σταματήσει». Με το επιχείρημα αυτό κρατούν σε αιχμαλωσία τον Έλληνα πατριώτη ψηφοφόρο πολιτικά και έτσι διασφαλίζουν την δική τους κυριαρχία στο συγκεκριμένο εκλογικό μπλοκ. 2) το κίνημα θα αποτύχει να επικοινωνήσει σωστά το μήνυμα του και με τις πράξεις και την εικόνα που θα δημιουργήσει για τον εαυτό του θα δώσει την ευκαιρία στο κοινοβουλευτικό σύστημα να το δαιμονοποιήσει, μαζί με την ιδεολογία που εκπροσωπεί, στα μάτια του κόσμου.
Επομένως, πως ο Εθνικισμός μπορεί να αναδιοργανωθεί και να πετύχει μέσα σε αυτό το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο που επικρατεί;
Εικόνα και Επικοινωνία
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιτυχία του Εθνικισμού στην Ελλάδα είναι η απόλυτη αποτυχία των εκφραστών του να δημιουργήσουν το σωστό παρουσιαστικό για την ιδέα που πρεσβεύουν. Στο λεξιλόγιο των Εθνικιστών κυριαρχεί η (ψευτο)μαγκιά και ο τσαμπουκάς. Η οποιαδήποτε πολιτική πρόταση βρίθει αμορφωσιάς, αγένειας και φθηνού λαϊκισμού. Παπαγαλίζουν κενές έννοιες δίχως ουσία και προτιμούν τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα παρά τον σοβαρό διάλογο και την ανάλυση. Οποιοδήποτε Εθνικιστικό κίνημα επιθυμεί να πετύχει θα πρέπει άμεσα να απωλέσει τις συνήθειες αυτές. Χρειάζεται να στελεχωθεί από ικανούς, μορφωμένους, σοβαρούς και συγκρατημένους ανθρώπους, οι οποίοι θα απασχολούνται και θα σχολιάζουν πάνω στον τομέα τον οποίο γνωρίζουν καλά, κανένας δεν είναι παντογνώστης άλλωστε. Ειδικά στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε όπου ο καταμερισμός της εργασίας είναι βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας του.
Δεν επαρκεί όμως να ξέρουμε τι μήνυμα θα μεταδώσουμε αλλά και πως θα το μεταδώσουμε, πως θα το επικοινωνήσουμε στους πιθανούς δέκτες μας. Τα παραδοσιακά οπτιακουστικά μέσα (ραδιόφωνο και τηλεόραση) είναι αρκετά περιορισμένα ως προς την πρόσβαση τους για του Εθνικιστές. Το βαθύ κράτος, στο οποίο τα κανάλια εθνικής εμβέλειας συμμετέχουν με μεγάλη ευχαρίστηση, το πιο πιθανό είναι να εφαρμόσει μία πολιτική επικοινωνιακού εμπάργκο σε όποια φωνή επιχειρεί να ανατρέψει το πολιτικό status quo. Μερικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί πιθανώς να δώσουν βήμα στους Εθνικιστές, όμως αυτό δεν επαρκεί. Ο εθνοπατριωτικός τύπος έχει σημαντική παρουσία στην Ελλάδα, αλλά πλέον αποτελεί ένα σχεδόν νεκρό μέσο ενημέρωσης και οι σημαντικότερες «πατριωτικές» εφημερίδες είτε είναι πιστές στην Νέα Δημοκρατία είτε είναι υπερβολικά χαμηλού επιπέδου. Η λύση στο μεγάλο μας πρόβλημα της επικοινωνίας έρχεται με την χρήση του διαδικτύου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν το βέλτιστο εργαλείο για την περίπτωσή μας. Προσπερνούν το επικοινωνιακό εμπάργκο μεταφέροντας απευθείας την πληροφορία στον χρήστη της πλατφόρμας. Με την πλειονότητα των Ελλήνων να είναι χρήστες των ΜΚΔ, η επαφή μας μαζί τους είναι πιο εύκολη από ποτέ. Αυτό που χρειάζεται κάθε φιλόδοξο Εθνικιστικό κίνημα είναι μία οργανωμένη ομάδα, ενεργή στις σημαντικότερες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, που θα αναρτεί το υλικό του κινήματος και θα δημοσιεύει τις αναρτήσεις του σχετικά με την επικαιρότητα απευθείας στις οθόνες των ενδιαφερόμενων. Με την σωστή χρήση του αλγορίθμου μάλιστα, είναι πιθανό για τις αναρτήσεις του κινήματος να «ξεφύγουν» από τον στενό κύκλο του «χώρου» και να διαδοθούν στην ευρύτερη Ελληνική διαδικτυακή σφαίρα. Φυσικά δεν επαρκεί μόνο η σωστή και επιτυχημένη επικοινωνία μέσω των ΜΜΕ για την πολιτική κυριαρχία του Εθνικισμού, αλλά αυτό θα το αγγίξουμε παρακάτω.
Οι πυλώνες του Εθνικισμού
Για την επιτυχία ενός μελλοντικού Εθνικιστικού κινήματος είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο ο καθορισμός μίας ξεκάθαρης ιδεολογίας. Ο Εθνικισμός σήμερα προσπαθεί να διεκπεραιώσει μία κοινωνική και πολιτική επανάσταση του πνεύματος, και αυτό θα το πετύχει μονάχα αν βρίσκεται μία σταθερή ιδεολογία από πίσω να τον εμπνέει και να τον καθοδηγεί. Δύο είναι οι διαχρονικοί βασικοί πυλώνες της Εθνικιστικής κοσμοθεωρίας και με βάση αυτούς θα χτιστεί η σύγχρονη ιδεολογική εκδοχή του Εθνικισμού.
- Εθνοκεντρικός χαρακτήρας της ιδεολογίας. Τα συμφέροντα του έθνους βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Με κριτήριο αυτά λαμβάνονται όλες οι αναγκαίες αποφάσεις. 2) Η συνεχής και πλήρη απόρριψη και παράλληλη σύνθεση των κυρίαρχων ιδεολογικών τάσεων. Ο Εθνικισμός δεν ανήκει ούτε στην Δεξιά ούτε στην Αριστερά. Απορρίπτει το δίπολο αυτό και υιοθετεί θέσεις και από τις δύο πλευρές ανάλογα με τις ανάγκες του έθνους και με τέτοιο τρόπο ώστε να επωφελείται αυτό. Όποτε έχει εκφραστεί ο Εθνικισμός σε σχέση αποκλειστικά με μία από τις δύο έχει πάντοτε αποτύχει. Με γνώμονα τους δύο πυλώνες λοιπόν, ένα μελλοντικό κίνημα θα πρέπει να εξάγει μία ξεκάθαρη ιδεολογία η οποία θα είναι ικανή να παράγει ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα απαντά στα προβλήματα που το έθνος αντιμετωπίζει και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει μελλοντικά.
Ο εθνοπατριωτικός χώρος και η «ένωσή» του
Ακόμα και αν κάποιος έχει περάσει ελάχιστο χρόνο σε συζητήσεις με άτομα ενεργά στον «χώρο» σίγουρα θα έχει ακούσει για την περίφημη «ένωσή» του. Μία συμπόρευση δηλαδή των κυριότερων Εθνικιστικών και πατριωτικών πολιτικών δυνάμεων υπό μία ηγεσία με στόχο την μεγιστοποίηση της εκλογικής επιτυχίας. Βέβαια, οι ιδεολογικές διαφωνίες, αλλά κυρίως οι ηγετικές φιλοδοξίες των μελών του «χώρου» καθιστούν το όνειρο αυτό ανέφικτο. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κάτι για αυτό. Ο πολιτικός (κομματικός) αλλά και κινηματικός συνασπισμός δεν θα δούλευε ποτέ εξαιτίας των διάφορων ιδιομορφιών που χαρακτηρίζουν το πολιτικό φαινόμενο του «χώρου». Αυτό που μπορεί να γίνει όμως είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των διάφορων ομάδων και η ιδεολογική τους ενότητα. Τα Εθνικιστικά κινήματα ή κόμματα θα πρέπει να αποφεύγουν την κριτική ενός του άλλου και, αν χρειαστεί να γίνει, να είναι καλοπροαίρετη και σε φιλικό τόνο, εάν ένα κίνημα ή κόμμα δέχεται άδικη «επίθεση» από τους ιδεολογικούς αντιπάλους του Εθνικισμού τα υπόλοιπα να το στηρίζουν, να εκφράζουν θέσεις όσο πιο ιδεολογικά συνεπείς γίνεται στα καίρια ζητήματα της επικαιρότητας ώστε να αποτρέπουν ανούσιες διαμάχες και εχθρότητες. Οι όποιες διαφωνίες δημιουργηθούν να λύνονται μέσω του διαλόγου και δίχως χυδαιότητες και προσβολές.
Εθνικιστές ως πυρήνας της κοινωνίας
Το σημαντικότερο όμως συστατικό για την επιτυχία του Εθνικιστικού αγώνα είναι να λήξει η αυτοεξορία του Εθνικισμού από το πολιτικό περιθώριο και η μετατροπή των Εθνικιστών σε πυρήνα της κοινωνίας. Όπως έγραψα και παραπάνω, το επικοινωνιακό παιχνίδι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον αγώνα αλλά από μόνο του δεν επαρκεί. Αυτό που πραγματικά θα επιτρέψει την άνοδο των Εθνικιστών στην εξουσία είναι η κατοχή θέσεων-κλειδιών της κοινωνίας. Σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής θα πρέπει οι Εθνικιστές να έχουν πρόσωπα που εκφράζουν αυτούς και τις ιδέες τους. Ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες, διανοούμενοι, επιστήμονες. Όλες αυτές οι θέσεις έχουν επιρροή στην κοινωνία και ασκούν μία μορφή εξουσίας, ίσως και μεγαλύτερη από αυτή του κοινοβουλίου. Αν δεν καταλάβουμε πρώτα αυτές τις θέσεις δεν θα έχουμε ποτέ την εκλογική επιτυχία που επιθυμούν διακαώς μερικοί. Οι Εθνικιστές χρειάζονται περήφανα και με αποφασιστικότητα να εκφράσουν τις ιδέες τους εντός της ίδιας της κοινωνίας και όχι μόνο από τα περίχωρά της σαν παρίες της πολιτικής ζωής. Ήρθε η ώρα η ιδεολογία να γίνει πράξη, πρώτα στην καθημερινότητα των Εθνικιστών και έπειτα ως κυβερνητική πολιτική.