
Γράφει ο Αλέξανδρος Καρράς
Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο ο Αντίοχος Δ’ ο Επιφανής, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, που ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν προκειμένου να κλονίσει το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων Ορθοδόξων, είχε ως σκοπό του να εξαλείψει τις διαφορές των εθνών που είχε υπό την εξουσία του. Υπενθυμίζω εδάφιο από το Α’ Μακκαβαίων 1, 41-42):
«Ο βασιλεύς Αντίοχος εκοινοποίησε διάταγμα προς όλον το βασίλειόν του, δια του οποίου διέτασσε να γίνουν όλοι οι λαοί ένας λαός, και να εγκαταλείψουν ο καθένας από αυτούς τους ιδικούς του νόμους. Ολα τα άλλα έθνη εδέχθησαν την απόφασιν αυτήν του βασιλέως…»
Ως γνωστόν, στο διάταγμα αυτό οι Ιουδαίοι αντέδρασαν κι επαναστάτησαν εναντίον του Αντιόχου του Δ’, θέλοντας να διατηρήσουν την εθνική και θρησκευτική τους ταυτότητα και να μην αφομοιωθούν από ένα συνονθύλευμα ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής με ποικίλα πολιτισμικά στοιχεία. Κάθε εθνικιστής που εναντιώνεται στην πολυπολιτισμικότητα και τον πολυφυλετισμό δε δύναται να διαφωνεί σε αυτό το πράγμα με τους Ιουδαίους. Ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι οι αυτοκρατορίες ανακατεύουν τους λαούς και αλλοιώνουν τη βιολογική σύστασή τους.
Ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει μάλιστα ότι οι φίλοι του Αντιόχου ζητούσαν την εξόντωση των Ιουδαίων επειδή δεν δέχονταν να αφομοιωθούν: «Οι περισσότεροι φίλοι του βασιλιά τον συμβούλευαν να πάρει την πόλη διά της βίας και να εξολοθρεύσει ολοκληρωτικά το γένος των Ιουδαίων, διότι από όλα τα έθνη μόνο αυτό αποφεύγει κάθε είδους επαφή με άλλο λαό και θεωρεί ότι όλοι είναι εχθροί του» (Διόδωρος Σικελιώτης, Βιβλίων ΑΔ’ και ΑΕ’ Αποσπάσματα) Φαίνεται ότι αυτό που αναφέρει εδώ ο Διόδωρος Σικελιώτης συμφωνεί απόλυτα με όσα αναφέραμε προηγουμένως από την Παλαιά Διαθήκη. Επιμένω, ως εθνικιστής θεωρώ την αυτοκρατορία καταστροφική για την ταυτότητα των Εθνών και των Φυλών, άρα δίκαια την αντίσταση των Ιουδαίων.
Αυτός ο Αντίοχος Δ’ ο Επιφανής, που κανονικά θα έπρεπε να λέγεται «Πολυφυλετιστής», ο πρόδρομος του Κουντενχόβε Καλλέργη, ο οραματιστής του πολυπολιτισμού και του πολυφυλετισμού σίγουρα θα χαιρόταν όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βλέπει να παρελαύνουν με ελληνικές σημαίες διάφοροι ξένοι. «Μακριά από μας οποιαδήποτε ξενοφοβία ή οποιοσδήποτε ρατσισμός. Είμαι υπερήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω μια κοινωνία η οποία μετατρέπεται σε πολυπολιτισμική σιγά-σιγά, δεν αμφισβητείται η εθνική μας ακεραιότητα μ’ αυτόν τον τρόπο», είχε δηλώσει από βήματος της Βουλής ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας.
Μια ακόμα απόδειξη σε αυτό υπάρχει και στο βιβλίο του ιστορικού Πολύβιου. Είχαν αρχίσει να χάνουντην ισχύ τους τα ελληνιστικά βασίλεια, η νέα δύναμη που ερχόταν από τη Ρώμη είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στην ιστορία την περίοδο του Αντιόχου Δ’ του Επιφανούς. Ένα απόσπασμα εντυπωσιακό αποκαλύπτει τη δειλία του Αντιόχου και την ρωμαίκή υπεροψία που ανέχτηκε αδιαμαρτύρητα αυτός ο «ήρωας» που θαυμάζουν πολλοί επειδή, απλά και μόνο, βεβήλωσε το ιερό των Ιουδαίων. Όταν συναντήθηκε με τον Ποπίλλιο ο Αντίοχος υπάκουσε σαν καλός υποτακτικός στον αφέντη του και παραδόθηκε στις επιθυμίες του άνευ όρων:
«Όταν ο Αντίοχος τον χαιρέτησε από μακριά και του έτεινε το δεξί χέρι, ο Ποπίλιος, ο στρατηγός των Ρωμαίων, έδωσε στον Αντίοχο το αντίγραφο που είχε πρόχειρο με την απόφαση της Συγκλήτου και του είπε πρώτα να το διαβάσει. Κατά την προσωπική μου άποψη, δεν θεώρησε σκόπιμο να προβεί εκ των προτέρων σε φιλική χειρονομία, πριν διαγνώσει τις προθέσεις του ανθρώπου που του έτεινε το δεξί του χέρι, αν δηλαδή ήταν φιλικές ή εχθρικές. Αλλά όταν ο βασιλιάς, μετά που διάβασε την εντολή, δήλωσε πως επιθυμούσε να συζητήσει με τους Εταίρους του τα γεγονότα, ο Ποπίλλιος συμπεριφέρθηκε με τρόπο που θεωρήθηκε προσβλητικός και άκρως αλαζονικός. Με ένα ραβδί από κληματαριά που κρατούσε, σχημάτισε έναν κύκλο γύρω από τον Αντίοχο και τον διέταξε να παραμείνει μέσα σε αυτόν μέχρι να του ανακοινώσει την απόφασή του για το περιεχόμενο της επιστολής. Αποσβολωμένος από την αυταρχικότητα της απαίτησης και μετά από κάποια στιγμή δισταγμού, ο βασιλιάς (ο Αντίοχος) είπε πως θα έκανε όλα όσα απαιτούσαν οι Ρωμαίοι. Τότε ο Ποπίλλιος και οι ακόλουθοι του έσφιξαν την δεξιά του Αντιόχου και όλοι τον ασπάστηκαν εγκάρδια» (Πολύβιος, 29.27)
Αυτός ήταν ο Αντίοχος Δ’ ο Επιφανής. Ένας επίδοξος πολυφυλετιστής που ήθελε να εξελληνίσει διάφορα έθνη, όπως ακριβώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης που νιώθει περήφανος βλέποντας την κοινωνία μας να μετατρέπεται σε πολυπολιτισμική. Ο βασιλιάς Αντίοχος Δ’ ο Επιφανής ήταν ένας καρπαζοεισπράκτορας των Ρωμαίων, ένας βασιλιάς που δήλωνε χωρίς αιδώ «ζητήστε μου ό,τι θέλετε κι εγώ θα το κάνω». Που τον διέταζαν οι ξένοι να κάτσει στον κύκλο του μέχρι να του επιτρέψουν να βγει από εκεί μέσα. Τέτοιους βασιλιάδες και ηγέτες δεν τους θέλουμε, μπολιαστές και εντολοδόχους, πρόδρομους των καλλεργικών ιδεών μιας πολυφυλετικής Ευρώπης που σήμερα αποτελούν οδηγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εθνικισμός δεν έχει καμία σχέση με τέτοιες νοοτροπίες.