Η γλώσσα είναι ένα από εκείνα τα στοιχεία που μας ξεχωρίζουν από όλους τους άλλους λαούς. Η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Η δική μας γλώσσα είναι με ενιαία μορφή,δεν αποκόπτεται η αρχαία ελληνική γλώσσα από την ελληνιστική του Μεγάλου Αλεξάνδρου,από την βυζαντινή μεσαιωνική και από τη νεοελληνική. Αυτό φαίνεται από τις λέξεις, τα ρητά, τα γνωμικά και από όλα αυτά που προσφέραμε και στην γλώσσα,στους υπόλοιπους λαούς. Στην ελληνική τίποτα δεν είναι τυχαίο,είναι μια γλώσσα που βασίζεται στην λογική,καθώς όλα έχουν μια εξήγηση. Το CNN πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε ένα πρόγραμμα, Hellenic quest λεγόταν, δηλαδή ελληνική αναζήτηση και στόχευε σε μία μέθοδο εκμάθησης της ελληνικής και στην επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και στην γλώσσα των Ελλήνων. Η ελληνική γλώσσα υπερέχει από τις υπόλοιπες, γιατί είναι η πιο παλιά γλώσσα στον κόσμο. Υπερέχει ποσοτικά, χαρακτηριστικό παράδειγμα στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη λέξη παγκοσμίως, η οποία αποτελείται από 78 συλλαβές και είναι μια πολύπλοκη συνταγή φαγητού με ψάρια, πτηνά και άλλα ζώα. Υπερέχει ποιοτικά, καθώς με την γλώσσα μεταδώσαμε σε όλους τους λαούς τα πρωταρχικά στοιχεία στα γράμματα,στις τέχνες,στις επιστήμες και στον πολιτισμό.
Χρέος όλων μας να καταλάβουμε την σημασία και την δυναμική της ελληνικής γλώσσας.
Πέρα όμως από τις επιδράσεις που έχουν οι γλώσσες του κόσμου από την δική μας είναι σημαντικό να αναφερθούν και οι επιρροές που έχει δεχθεί η δική μας από ξένα στοιχεία. Στα νέα ελληνικά συναντάμε λέξεις που προέρχονται από λατινικά, τούρκικα, γαλλικά, αλβανικά και αλλού. Πολλά στοιχεία επίσης έχουμε και από αντιδάνεια, κυρίως από την αγγλική. Ένα δείγμα είναι το τιμόνι, ο μπαμπάς, η πόρτα, ο χασάπης, ο μπακάλης και η ομπρέλα. Αυτό συμβαίνει διότι μέσα στην μακραίωνη ιστορία μας υποφέραμε πολλές φορές από ξένους λαούς, αλλά και επειδή στην εποχή μας ο πολιτισμικός μαρασμός και η παγκοσμιοποίηση ,είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.
Επομένως, χρέος όλων μας είναι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας. Στην αρχή ο περιορισμός και στη συνέχεια η εξάλειψη όλων των ξένων στοιχείων. Η ευθύνη αυτή μας βαραίνει όλους. Πρέπει να θωρακίσουμε την ελληνική, γιατί αλλιώς θα προδιαγράφουμε τη μετριότητά μας και δεν θα συνειδητοποιούμε την βαρύτητα των λόγων του Συκουτρή: Είναι ντροπή για έναν λαό, που δεν έχει τι άλλο να επιδείξει, παρά μόνο την δόξα των προγόνων του.
Χάρης Λόχας